Ο Άγιος Γεώργιος είναι κτισμένος σε ένα λόφο πλησίον της κοιλάδας της Ελιάς και απολαμβάνει την θέα του δάσους «Αδελφοί».  Η ακαλλιέργητη έκταση γης καταλαμβάνει περίπου 8 km² και καλύπτεται κυρίως από άγρια βλάστηση.

Περιδιαβαίνοντας κανείς στο χωριό, θα συναντήσετε αχλαδιές, νεκταρινιές, φορμοζιές, μηλιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, εσπεριδοειδή και ελιές.  Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς, όπως αναφέρεται και πιο κάτω, της αμυγδαλιάς, των πρώιμων μήλων, των φορμόζων και των πατατών.

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι πολύ ανεπτυγμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η κοιλάδα μάλιστα που σχηματίζεται από τον ποταμό της Ελιάς είναι κατάσπαρτη από ελιές. Εν αντιθέσει με την ελαιοκαλλιέργεια που είναι ευρέος ανεπτυγμένη (Περισσότερα:Ελαιοκαλλιέργεια) , η αμπελοκαλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του 1970 λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας στην περιοχή και τις όχι τόσο καλές τιμές στην παραγωγή.  Παλαιότερα, οι κάτοικοι ασχολούνταν και με την αμπελοκαλλιέργεια. Υπάρχει μάλιστα μια περιοχή που φέρει το όνομα «Αμπέλια» όπου στο παρελθόν καλλιεργούνταν μόνο αμπέλια. Η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε ακόμα και σ’ αυτή την περιοχή για τους πιο πάνω λόγους.

Για τη χλωρίδα της Κοινότητας, στη Μελέτη που εκπονήθηκε για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Η βλάστηση στην περιοχή της μελέτης, εναλλάσσεται αρμονικά προσδίδοντας ένα αξιοπαρατήρητο τοπίο φυσικής βλάστησης μεταξύ θυμαριών, χαμηλών θαμνώνων και δενδρώδους βλάστησης. Επίσης, παρατηρούνται μεταξύ άλλων καλλιέργειες ροδάκινων, μήλων, αμυγδάλων και ελιών. Τόσο το δάσος ‘Αδελφοί’ όσο και η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους  εμπλουτίζουν στο έπακρο τη χλωριδική σύσταση της Κοινότητας»*(σ.55).

Η πανίδα του Αγίου Γεωργίου  έχει τα χαρακτηριστικά της πανίδας της ευρύτερης περιοχής. Η πανίδα που υπάρχει στο χωριό είναι: λαγός, ποντικός, νυχτερίδες, «σιαχίνι», πέρδικα, κουκουβάγια, καρακάξα, «χαμαζάνια», κυπριακό φίδι, «κουρκουτάς» και «έχνιδα». 

Τέλος, στο χωριό έχουν δημιουργηθεί δυο χώροι πρασίνου. Ο ένας αποτελείται από πεύκα και λίγα κυπαρίσσια και οργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, ενώ ο άλλος από πεύκα, «τερατσιές» (χαρουπιές), παραδοσιακούς θάμνους και οργανώθηκε από το Τμήμα Αναδασμού.

Πηγές:

Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001

Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Καυκ.

*Ρυθμιστικό Σχέδιο (Σχέδιο Δράσης) για τις Κοινότητες Αγία Μαρίνα (Ξυλιάτου), Άγιος Γεώργιος (Καυκάλλου), Βυζακιά και Ξυλιάτος, Προμελέτη, ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.- Μελέτες Έργων Υποδομής, Απρίλιος 2011